Başkan Altay, Konya’nın Deprem Bölgesindeki Çalışmalarını Anlattı
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu tarafından düzenlenen programlarda Konya’nın deprem bölgesindeki çalışmalarını anlattı.
Konya’nın başta Antakya olmak üzere tüm deprem bölgesinde bir başarı öyküsü olarak anlatılmasında ilçe belediyeleri, odalar ve tüm sivil toplum kuruluşlarının büyük katkıları olduğunu belirten Önder Altay, “Yine Konya Büyükşehir Belediyesi’nin kurumsal kimliği ve KOSKİ ve ilçe belediyeleri ile ilişkisi. Ne kadar güçlü olduğunu gördük.
Bu başarı, bu şehrin birlik ve beraberliğinin, birlikte hareket edebildiğinin, başkent olduğunun, STK şehri olduğunun belgesidir. Bu Konya’da yaşayan ya da yaşamayan tüm Konyalıların başarısıdır. Özellikle Antakya’ya giden arkadaşlarımız göreceklerdir. Ben Konyalıyım dediğinizde insanlar önce size sarılır; ‘Allah razı olsun, birinci oldun’ dedi. Allah hepinizden razı olsun” dedi.
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, MÜSİAD Konya Şubesi ve Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu programlarına katılarak Konya’nın deprem bölgesindeki çalışmalarını anlattı.
MÜSİAD Konya Şubesi programında Hatay’da yaptıkları altyapı, lojistik, su, kanalizasyon, portatif mutfak, haberleşme, elektrik, konteyner şehir, portatif sağlık araçlarından bahseden Önder Altay, “Belki Konya Büyükşehir Belediyesi her zaman vardır” dedi. anlattı ama bu Konya’nın sorumluluğunda. başarı. Çünkü ikinci günün sabahında Konya’dan 3 arkadaş gördüm. Yönetimden Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Borsa’dan bir arkadaşımız liderimize yardımcı olması için görevlendirildi. Ardından MÜSİAD Liderimiz MÜSİAD ekibini gördük. Konya’nın başta Antakya olmak üzere tüm deprem bölgesinde bir başarı öyküsü olarak anlatılmasında bu salondaki herkesin büyük katkısı oldu. Bunun için hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Bu şehre hizmet etmekten her zaman gurur duyduk ama bu süreçte bir kez daha gurur duyduk. Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ’nin kurumsal kimliğinin ilçe belediyeleri ile birlikte ne kadar güçlü olduğunu bir kez daha görmüş olduk.”
“BU BİRKAÇ ASIRIN FELAKETİ”
Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu’nun “Afet Zamanlarında Yerel Yönetim ve STK İşbirliğinin Önemi” konulu toplantısında sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya gelen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, konuşmasına depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz.
Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremin birçok isimle anıldığını ancak felaketi anlatan doğru kelimenin yüzyılın felaketi olduğunu belirten Önder Altay, “Belki birkaç asrın, birkaç asrın felaketidir. . Şiddetine, süresine, etkilerine, insan sayısına, ölen ve yıkılan bina sayısına baktığımızda dünyada ender rastlanan bir felaketle karşı karşıyayız. An itibari ile arama kurtarma faaliyetleri tamamlanmıştır. Yoğun enkaz kaldırma, konteyner şehir inşaat işleri bir yandan şehirlere gelen misafirlerimizin konaklamaları ve sosyal hayatları yürütülüyor” dedi.
“KONYA İTFAİYE TAKIMI HATAY’A İLK GELEN EKİP OLDU”
Depremin ilk anından itibaren gerekli uyumun sağlandığını, grupların yola çıkarıldığını ve güzergahın belirlendiğini belirten Başkan Altay, “İlk itfaiye teşkilatımız o gün saat 14.34’te Antakya’ya geldi ve arama kurtarma çalışmalarına başladık. Antakya Polis Evi’nde. Bir yandan da orada bir merkez karargah kurma çalışmalarına başladık. Peki Antakyalıların o gün söyledikleri, Hatay’a ilk gelen ekip olan Konya İtfaiyesi oldu. İnsanlar onu gördüklerinde bir umut duygusuna kapıldılar. Yardımın geleceğine inanmışlardı. Saat 13.50’de hazırlıklarımı tamamladım ve Valimiz ile yola çıktık. Ve şunu söyleyeyim; 6 Şubat gecesi 226 araç ve 703 kişi ile Antakya’da konuşlandık. Daha 24 saat geçmeden 6 Şubat gecesine kadar arkadaşlarımız 22 vatandaşımızı enkazdan sağ olarak kurtardı. Sonrasında çalışan ve araç sayımız her geçen gün artarak Büyükşehir Belediyemiz ve ilçe belediyelerimizin toplamda 2.992 çalışanı ve 847 aracı Hatay’da görev aldı. Bu görevde toplam 338 arama kurtarma çalışanı görev aldı ve ayrıca bölgeye elektrik temini için 134 jeneratör ve 760 projektör gönderdik. Şu an itibariyle 315 araç ve 483 çalışanımızla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Konya Büyükşehir Belediye itfaiyemiz tarafından canlı olarak kurtarılan vatandaş sayımız 168’e ulaştı” dedi.
601 TIR YARDIMI GÖNDERİLDİ
Önder Altay, Konya Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri, odalar ve sivil toplum kuruluşlarının yardımlarıyla Konya’da kurulan 3 ana merkezde yardımların toplandığını, 6 Şubat 23.15 itibarıyla yardım malzemelerinin Hatay’a ulaştırıldığını, kurduklarını vurguladı. Hatay’daki lojistik merkezlerin uyumunu sağlamak. Bugüne kadar 601 TIR’lık yardım malzemesinin Hatay’a ulaştığını söyledi.
Deprem günü bölgenin ilk sıcak yemeğini 6 Şubat 18.30’da çorba olarak sunduklarını, 7 Şubat’ta da ilk sıcak ekmeği ortaya çıkardıklarını anlatan Önder Altay, 3’e hizmet vermeye devam ettiklerini kaydetti. 16 noktada kurulan 75 bin kapasiteli portatif mutfaklarla günde yemek.
“SİVİL TOPLUMUN EN GÜÇLÜ ŞEHİR KONYA”
Önder Altay, Beysu’nun ilk su tırının 6 Şubat’ta Hatay’a geldiğini ve bugüne kadar bölgeye 48 tır su gönderdiklerini bildirdi. dedi. Daha sonra Hatay’ın altyapısını KOSKİ’nin Coğrafi Bilgi Sistemine entegre ettiklerini kaydeden Lider Altay, yoğun çalışmaları ile Antakya, İskenderun, Defne ve Samandağı’na su verdiklerini söyledi.
Hatay’dan ilk tahliyenin Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirildiğini kaydeden Lider Altay, “Bugünlerde belki Konya Büyükşehir Belediyesi’nin başarısı konuşuluyor ama bu başarı asla bizimle ilgili değil arkadaşlar. Konya’da bulunan veya olmayan, Konya’da yaşayan veya yaşamayan tüm Konyalıların başarısıdır. Özellikle Antakya’ya giden arkadaşlarımız göreceklerdir. Ben Konyalıyım deyince insanlar önce sarılıyor, ‘Allah razı olsun, birinci sen geldin’ diyorlar. Çünkü bizim dışımızda birçok sivil toplum kuruluşu da oradaydı. Kimi yemek yapıyor, kimi çorba dağıtıyor, kimi fırın getiriyor, kimi tır yardımı gönderiyor. Düzenlemelerini gerçekleştirmek bizim ayrıcalığımızdı. Doğal olarak hem Antakya’da kriz merkezi oluşturup hem de Konya’da kriz merkezi kurup oradaki asıl sorunları tespit edip bir an önce temin edip Konya’dan gelmesini sağladık. Özellikle teşekkür etmek istediğim kurumlar var. Bunlardan biri de Ticaret Odası, Sanayi Odası ve Borsamız. İkinci gün bir yönetim kurulu üyemiz de oradaydı ve bize destek oldular. MÜSİAD Konya Serinyol Kışlası’nda çok önemli bir dağıtım gerçekleştirdi ve siz de yardımları kamyonlara doldurup Hatay’a yağdırdınız. Sizin adınıza en uygun şekilde koordine etmeyi ve en uzak yere, en çok ihtiyaç duyulan yere dağıtmayı görev edindik. Yine Selçuklu, Meram, Karatay belediyelerimiz başta olmak üzere 31 ilçe belediyemiz ilk andan itibaren çok yoğun bir çaba sarf etti. Bu başarı, bu şehrin birlik ve beraberliğinin, birlikte hareket edebildiğinin, başkent olduğunun, STK şehri olduğunun belgesidir. Daha önce de hep söylüyorduk; Konya bir tarım şehri, bir sanayi şehri ama aynı zamanda sivil toplumun en güçlü olduğu şehir. Orada bize bunu bir kez daha yaşattınız.”
“Milletimizin mayasında hayır vardır”
Başkan Altay, konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Hatay’da deprem oldu ve görevlendirildik. Ama Konya’da bir şey olursa emin olun bütün Türkiye buraya gelir. Çünkü bizim milletimizin mayasında öyle bir yumuşaklık ve incelik var ki. Bir Konya başarısı ortaya çıktı. Birlik olmamız, sivil toplum kuruluşlarımızın başarısı, Konya belediyelerinin çok güçlü kurumsal yapısı, belediyelerimiz ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliği, halkımızın duyarlılığı… Bütün bunlar insanlara faydalı olmamızı sağladı. Orası. Bunun için hepinize tekrar teşekkür ediyorum. Allah bir daha bu acıları yaşatmasın, güzel günlerde ülkemize hizmet etmeyi nasip etsin.”
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı