Neden Kedilere Dokuz Can Denir?
Düşündüğümüzün aksine kedilerin dokuz canı yoktur ve nereye düşerlerse düşsünler dört ayak üzerinde inmezler. Başlarını beladan kurtaracak çevikliğe ve zekaya sahip oldukları yadsınamaz, ancak ilgilenmeleri gereken bir ruhları var.
İlk olarak, kedilerin nasıl dört ayak üzerine indiğini açıkladıktan sonra, Neden dokuz hayat deniyor?Ve bu kelimenin nasıl ortaya çıktığını görelim.
Yerçekimine meydan okuyan büyücüler.
Yoksa her birinin onları yerçekimi maddesinden üstün kılan sihirli pençeleri mi var? Normalde hayır. Elbette bilim adamlarının bu bahis için açıklamaları var. düzeltme refleksiDoğuştan ’em’ dedikleri yeteneklerinin aşağıdan yukarıya doğru hızla hareket etmelerini ve vücutlarını dört ayak üzerine inecek konuma getirmelerini sağladığı bir gerçektir.
Bir kedi düştüğünde, hangi tarafın üstte olduğunu belirlemek için kulaktadır. kararlılık sistemi kullanır. İnanılmaz bir denge hissine sahip olmalarının yanı sıra, son derece esnek omurgaları, üst vücutlarını hızla aşağıya bakan bir forma sokmalarına olanak tanır. Alt bedenleri ayrıca dört ayak üzerine inmelerine de izin verir.
Ayrıca küçük bedenleri havada hızla dönebilir ve hafif kemik yapıları ve kalın kürkleri, düşüşün etkisini yumuşatmaya yardımcı olur. Ne yazık ki, kediler her zaman dört ayak üzerine inmezler. Yüksek bir mobilya parçasından veya pencereden düşmek onlar için ciddi sorunlara neden olabilir.
Bu “dokuz hayat” efsanesi nereden geliyor?
Efsanenin menşei tam olarak bilinmemekle birlikte konu hakkında bazı varsayımlar bulunmaktadır. dokuz numara birçok kültürde “Neden sekiz ya da on yerine dokuz?” sorusunu biraz yanıtlıyor.
Örneğin, hem Hıristiyanlıkta hem de Hinduizmde dokuz sayısı ilahi birliği simgeler; Dokuz, Çin kültüründe uğurlu bir sayıdır; İskandinav mitolojisinde dünya dokuz dünyaya bölünmüştür ve Yunan mitolojisinde dokuz ilham perisisahip olmak.
Hatta Shakespeare’in oyununda yer alır.
Dokuz cana sahip olan kedileri konu alıyor. ilk yazılı metin , Shakespeare tarafından yaratılmıştır. 16. yüzyılda Romeo ve Juliet’i oynayın:
“Benden ne istiyorsun?”
“Kedilerin iyi kralı, ruhlarınızın dokuzusadece bir.”bir diyalog var.
Başka bir eski ingilizce atasözü,Kedilerin dokuz canı vardır: “Bir kedinin dokuz canı vardır. Üçlüyle oynuyor, üçlüyle dolaşıyor ve son üçle duruyor.”
Bir başka inanışa göre de rivayetin tarihi Eski Mısır’a kadar gitmektedir.
Güneş tanrısı Atum-Ra’nın yeraltı dünyasını ziyaret edebilmek kedi şeklinde söylendi. Atum-Ra’nın sekiz tanrı daha doğurduğu da söylendi.
Sonuç olarak, bazı insanlar dokuz canlı kedi efsanesi bu efsane ile ilişkili. Sekiz tanrı ve kedi şeklini alan Atum-Ra, dokuz ruha eşittir.
Her kültürde “dokuz ruh” olarak anılmaz.
Farklı kültürlerin farklı sayılara atfettiği inanışların yanı sıra kedilere atfedilen yaşam sayısı da değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin Arap ülkeleri kedilerin altı canı olduğunu söylüyor. İspanya’da ve İspanyolca konuşulan diğer ülkelerde kediler yedi hayatolduğu söyleniyor.
İyi şans olarak kabul edilen sayılarla ilgili olduğu fikri, başka bir efsane kaynağıdır. Kedilerin tehlikeden kaçma konusunda en şanslı hayvanlardan biri olduğu düşünüldüğünde, bu cins “sihirli sayı”çok şaşırmamak gerekir.