Trabzonspor camiasından yeni yönetime: ‘Altyapıya önem verilmeli’
TRABZON – Trabzonspor’da Ertuğrul Doğan’ın başkan seçilmesinin ardından yeni yönetim izlenecek yol haritası üzerinde çalışmaya başladı. Önceki dönemde şampiyonluğun ardından gerileyen ve bu dönemde beklentilerin altında kalan Bordo-Mavili kulüpte 2 milyar 835 milyon liraya yükselen borç en değerli sorun olarak görülüyor.
Doğan yönetimi önce 38 milyon euro olan personel giderini 25 milyon euroya indirmek istiyor. Bu amaçla maliyeti yüksek oyuncularla yolların ayrılması planlanıyor. Buna göre kulüp ilk olarak 31 yaşındaki Brezilyalı stoper Vitor Hugo’yu ülkesinin Bahia grubuna sattı. Kulüpte bölünmelerin devam etmesi bekleniyor. Bordo-Mavili camiasının değerli isimleri, kulübün geleceği için gerçek bir ekonomik planlamanın yapılması gerektiğinden bahsediyor.
‘ALT YAPI YAPILMALI’
1992-1994 ve 2007-20013 yılları arasında Trabzonspor’un başkanlığını yapan Sadri Şener, kulübün gelirlerini artıracak projelere ihtiyacı olduğunu söylüyor. Doğan ve yönetimine başarılar dileyen Şener, “Arkadaşlarımız zor zamanda bu göreve talip oldular. Ertuğrul Doğan Bey önceki yönetimdeydi, borcu ve rakamları biliyor. Ona göre tedbir aldı. Gelirleri artır, maliyetleri düşür. Daha ucuza, altyapıya yönelik hamleler yapılmalı. Bunlar klasik sözler” dedi.
Önceki dönemde şampiyonluk sonrası takım yapılanmasında yanlış bir yol izlendiğini kaydeden Şener, “Şampiyon takım bozulmuyor, 2-3 takviye yapıyorsunuz. Bu yapılmadı. Yapılınca taşlar yerine oturmadı. kadro bozuldu.Ama her sene şampiyon olmak diye bir şey yok.Mayıs-Haziran aylarında yapılacak.Transferlerde iyi seçimler yapılmalı. Mevcudiyet korunmalı, eksiklikler tamamlanmalıdır. Bu konuda hoca seçimi önemlidir. Yerli bir hocanın tercih edileceğini düşünüyorum” dedi.
‘TRANSFERDEKİ FAN BASINCINA ALDANMAMALIYIZ’
Vitor Hugo’nun ayrılmasının ardından bonservis geliri elde etmek için Uğurcan Çakır, Anastasios Bakasetas ve Abdülkadir Ömür’ün de satılabileceği bildirildi. Takımın değerli oyuncularının satışa çıkarılıp takım zaafı yaratmasından endişe ediliyor. Kulübün uzun yıllar teknik direktörlüğünü yürüten Hayrettin Hacısalihoğlu, grubun rekabet seviyesinden uzaklaşmaması için takım yapısının doğru bir planla yürütülmesi gerektiğini belirtiyor.
Ekonomik olarak her zamankinden daha büyük sıkıntıların olduğuna değinen Hayrettin Hacısalihoğlu, “Sadece Trabzonspor’da değil Türk futbolunda da kriz var. Bu şartlar altında iyi bir takım kurma imkanı pek yok. kötü ekonomi kötü zaman geçirir çünkü iyi de olsa ödemeleri gecikir kadroya dönüşür ekonomisi iyi olan bir kulübün kadro kötü olsa bile başarı şansı daha yüksektir.maliyeti yüksek oyuncular almalı 1-2 yıl gibi bir sürede takımdan iyi kötü fark etmeksizin gönderilecek.Sonuç olarak ekonomi ön plana çıkıyor.
“YALNIZCA İYİ OYUNCULAR VE İYİ PERSONEL YETERLİ DEĞİLDİR”
Hacısalihoğlu, Trabzonspor’un transferde genç ve yetenekli isimlere yönelerek ve altyapıya önem vererek ekonomik sıkıntıları daha rahat aşabileceğini söyledi. Transferde taraftar baskısına aldanılmaması gerektiğini vurgulayan Hacısalihoğlu, “Transfer tutmadığı zaman ayrılırken ayrı bir maliyet oluşturuyor. Alt yapıya önem verilmeli, oyuncular oradan yetiştirilip takıma katılmalı. Türkiye’den ve yurt dışından yetenekli gençler kadroya alınmalı.Kulübe ve şehre uyum getirecek olan Gürcistan, İran, Yunanistan.Yakın coğrafyalardan oyuncu keşfine yönelik bir çalışma yapılması gerekiyor. Bunun meyveleri 3-4 yıl sonra toplanacak. Sadece iyi oyuncular ve iyi bir takım yeterli değildir. Uyum ve hedeflerin de birleştirilmesi gerekiyor” dedi.
Teknik direktörlük görevinden ayrılan Abdullah Avcı’nın yerine sezonu yardımcısı Orhan Ak ile tamamlama kararını doğru bulmadığını kaydeden Hacısalihoğlu, “Kulübe kesinlikle uygun bir teknik direktör değil. Bu seviyede bir teknik direktör düşünülürse, takıma kulüpten veya camiadan bir teknik direktör atanabilir.”
‘AYNI YOLU TAKİP EDERLERSE BAŞARI ŞANSLARI DÜŞÜK’
Trabzonspor’un eski futbolcularından Lemi Çelik, yeni yönetimin yeni bir planlamaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Ertuğrul Doğan’ın bir önceki yönetimde görev yaptığını hatırlatan Çelik, “Transferlerde Başkan Doğan’ın parmağı ve etkisi oldu. Yani ekonomik bozulmanın paydaşlarından biriydi. Başarı ve kulüp ekonomisini iyileştirme şansı düşük. Trabzonspor’un altyapısından daha fazla faydalanması gerekiyor. Altyapıya değer verilmesi ve işleyişinin yeniden düzenlenmesi gerekiyor” dedi.
Çelik, kulübü istikrara kavuşturmak için futbolu yönetecek bir spor müdürlüğü birimine ihtiyaç olduğunu belirtti. Teknik direktör ve yönetimlerde yaşanan değişikliklerin kadro oluşumunda da sorunlara yol açtığını belirten Çelik, “Kulüpte futbol zihniyetini yapacak sportif bir yönetim birimi kurulmalı. Trabzonspor’un kimliğini ve yapısını bilen birileri kurmalı. İzleme komitesinin çok iyi organize edilmesi gerekiyor. Transferlere izleme komitesi ve teknik direktör karar veriyor. Lider ve yönetim, transferin sadece ekonomik boyutuyla ilgilenmeli” dedi.